Nechtěné želvy v našem chovu

06.09.2015 10:59

Za posledních pár let prošlo naším chovem několik druhů odložených, nebo nalezených želv. Některé jsme přenechali jiným chovatelů jiné už u nás zůstaly.

           Napřílad želva nelsonova Pseudemys nelsoni kterou její majitel choval několik let jako suchozemskou želvu v teráriu s malou miskou na vodu, která jí pravděpodobně zachránila život. Několik želv rodu Graptemys a Trachemys smozřejmě v čele s želvami nádhernými Trachemys scripta elegans.

          Největším problémem je neznalost a nezodpovědnost chovatelů a prodejců zvířat. Při pořízení vodní želvy, si každý musí uvědomit, že se jedná o závazek na několik desítek let. Důležitý je také výběr vhodného druhu želvy. Mi doporučujeme každému začínajícímu chovately mláďata klapavek obecných. Ty dorůstají maximálně 10 - 12 cm a svojí velikostí a menšími nároky na technické vybavení nádrže jsou jedním z nejvhodnějších druhů do bytových akvaterárií

Samice želvy(Graptemys cohnii)        Mladé samičky Trachemys scripta scripta a Graptemys geographica jedna nalezená v potoce poblíž Rakovníka. Druhá nechtěná předchozí majitelkou pro nedostatek místa.

Želvám nádherným Trachemys scripta elegans je nejlépe v zahradním jezírku. Do bytového terária se příliš nehodí.

Ideální vodní želva do bytových terárií je dle našeho názoru klapavka obecná (Sternotherus odoratus)

 

 

Vyhledávání

Kontakt

Petr 732954714