Domácí výroba inkubátoru

15.12.2013 17:25
 

 

Výroba inkubátoru

V našem chovu jsme až do letošního roku používali klasické vodní inkubátory, varobené ze starého akvária. Teplo zde zajišťovalo akvaristické topítko s termostatem. Problém se skapávající vodou snadno vyřešil dřevěný rošt na který jsme umístili krabičky na šikmo a voda po výčku stékala mimo vejce, ale vodní líhně již byly příliš nepřehledné a zabírali hodně prostoru.

    Proto jsme přistoupili k výrobě větší suché líhně. Jako vlastní nádoba inkubátoru posloužila vyřazená lednice., Kontrolu teploty zajišťuje digitální termostat ThermoControl ProII od firmy Lucky reptile. Výhodou tohoto termaostatu je, že je vybaven dvěma režimy pro denní a noční provoz a nechá se tedy nastavit i noční pokles teploty v líhni. Jako vlastní zdroj tepla slouží topný kabel o výkonu 45W  a topná 15W fólie. Ve spodní části líhně je umístěna nádoba s vosou ve které se nachází akvaristické topítko s termostatem. To zajišťuje dostatečnou vlhkost v celém prostouru inkubárotu.

    Výroba takovéto líhně je velice jednoduchá . Z lednice jsme opatrně vymontovali chladící zařízení aby nedošlo k úniku škodlivých plynů z chladícího systému. Zadní stěnu jsme zevnitř polepili hliníkopvou fólií kvůli většímu odrazu tepla do prostoru. Topný kabel je natažen ve smyčkách na celé zadní stěne, rozestup mezi smyčkami kabelu je přibližně 5 cm, pozor jednotlivé smyčky kabelu se nesmí dotýkat. Kabel jsme připevnili klasickými elketrikářskými příchytkami s hřebíky. Topná fólie je nalepena na stropě líhně a brání tak kondenzaci vody na víčkách krabiček které jsou umístěny v horních patrech líhně. Zde umísťujeme vajíčka želv, která jsou choulostivá na vysokou vlhkost. Do plastového boxu který normálně slouží k uložení zeleniny jsme umístili akvaristické topítko a napustili ho vodou tím je  zajišěna dostatečná vlhkost vzduchu v líhni. Námi zvolený termostat má čidlo na 1 m dlouhém kabelu to je umístěno přibližně uprostřed inkubátoru. Vlastní displej termostatu ukazuje i aktuální teplotu v líhni a proto se obejdeme bez externího teploměru, což je výhoda například proti často používanému termostatu RT-2. Uvnitř líhně máme ještě umístěný maximominimální teploměr který slouží spíše pro kontrolu termostatu.

    S chodem líhně jsme zatím velice spokojeni a už se zde i vylíhla první mláďata.

 

Vyhledávání

Kontakt

Petr 732954714